Blog detail

Hoe werkt De Weddenschap?


De uitdaging van De Weddenschap is om in een half jaar tijd drie boeken te lezen. Wanneer dat lukt is de missie voltooid. De leerling krijgt een certificaat en maakt kans op mooie prijzen. De school met de meeste deelnemers krijgt de landelijke trofee. Drie bekende Nederlanders fungeren als boegbeeld van de campagne. Dit zijn jaar zijn dat Loiza Lamers, Gerson Main en Sarah-Jane. In een introductiefilmpje vertellen zij welke boeken zij gaan lezen.

Op basis van het filmpje kiezen de leerlingen en studenten een van hen als leescoach. Gedurende de zes maanden die De Weddenschap duurt sturen de leescoaches tips in de vorm van filmpjes en nieuwsupdates om het lezen te stimuleren. De docent blijft natuurlijk de belangrijkste leescoach. De Weddenschap biedt een stappenplan en tijdspad voor de docent. Lessuggesties en opdrachten worden aangeboden zodat elke docent naar eigen voorkeur het project kan in vullen. Lezen in het vmbo is een kwestie van maatwerk blijkt uit onderzoek.
>Lezen op het vmbo: een stand van zaken


De Weddenschap van MediaMucho op Vimeo

Op de boekenplank van de website kunnen de deelnemers boeken zoeken die bij hen past. Regelmatig worden er boeken uitgelicht die passen bij thema’s of campagnes gedurende het jaar zoals Nederland leest of de Week van de mediawijsheid.

Start negende seizoen van pro, (v)mbo–leescampagne De Weddenschap
Data: 28 oktober, 29 oktober en 15 november 2019
Voor de negende keer organiseert Stichting Lezen De Weddenschap, dé leescampagne voor pro, vmbo en mbo.
Drie BN’ers trappen De Weddenschap feestelijk af op maandag 28 oktober, dinsdag 29 oktober en vrijdag 15 november. Samen met pro, (v)mbo-klassen zullen zij in Nijkerk, Hoofddorp en Den Haag zetten zij hun handtekening onder het Weddenschapscontract. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om gedurende de campagne drie boeken te lezen. Behalve de rol van uitdager nemen de BN’ers de rol op zich van leescoach. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken.
Sarah-Jane, Loiza Lamers en Gerson Main zijn dit jaar de leescoaches. Sarah-Jane trapt af op het Corlaercollege in Bunnik. Loiza Lamers doet dat met studenten van het Novacollege in Hoofddorp. Gerson Main zal samen met vmbo-leerlingen van het Johan de Witt college in Den Haag een podcast maken.
De Weddenschap gaat voor de negende keer van start. De Weddenschap is een campagne waarbij leerlingen alle boeken mogen lezen die ze willen, mits in de Nederlandse taal en passend bij de leeftijd.
Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid krijgt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en het draagt bij aan succes op school. Op De Weddenschap zijn leestips te vinden en lessuggesties. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat en er zijn prijzen en een landelijke trofee te winnen. Deelname aan De Weddenschap is gratis.
Als u een van de aftrappen van De Weddenschap wilt bijwonen, dan kan dat. Het gaat om de volgende tijden en plaatsen:

Sarah-Jane maandag 28 oktober 10.00-11.00 
Corlaercollege
Ds. Kuypersstraat 3
3863 CA Nijkerk

Loiza Lamers dinsdag 29 oktober 11.00-12.00
Novacollege
Paxlaan 26
2131 PZ Hoofddorp

Gerson Main vrijdag 15 november 12.00 -13.30 (Podcast)
Johan de Witt college
Hooftskade 27
2526 KB Den Haag

Op DeWeddenschap.nl vindt u informatie en persfoto’s.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Janneke van Wijk, projectleider De Weddenschap, info@deweddenschap.nl mediamuchojanneke@gmail.com 06-24792175Desirée van der Zander, Stichting Lezen, dvanderzander@lezen.nl tel. 020–6230566 / 06 414 202 84

Inloggen