Blog detail

Akwasi brengt Bram Vermeulen van Daar Ergens naar hier!

Solo-release op eigen label 10 jaar na dood van chansonnier

Ingmar Griffioen , 9 oktober 2014

Als 10 oktober eindelijk het langverwachte solo-album van Akwasi uitkomt, gebeurt dat niet via een doodgewone presentatie. Nee, Daar Ergens gaat in albumpremière in een exclusieve lifestyle winkel aan het Leidseplein. “Ik ben nu eenmaal een eigenzinnig persoon, wil het net iets anders doen.” De langspeler verschijnt ook niet bij label TopNotch, maar op het eigen kersverse label Neerlands Dope. Het is wel de kroon op een drie jaar geleden gestart project op Oerol, waarbij de rapper teksten van Bram Vermeulen onder handen nam. Deze uitzending kan niet geopend worden, probeert u het later nog eens

Even recapituleren: de man die met Zwart Licht zo opzwepend hiphop met dubstep mengde heeft een plaat gemaakt met bewerkingen van de grote Nederlandse chansonnier? Ja. Een plaat met 22 nummers, uitgebracht op de tiende van de tiende en tien jaar na het overlijden van Vermeulen? Ja. De geëngageerde rapper, die in  december op het Mandela Tribute nog een Zwarte Pieten-statement maakte, zoekt het ditmaal in teksten van voorbeeld Vermeulen. Dat gaat op Daar Ergens tot het ontroerende Testament (“Als ik dood ga, huil maar niet, ik ben niet echt dood moet je weten,  het is maar een lichaam dat ik achterliet, dood ben ik pas als jij me bent vergeten”) tot De Wedstrijd, het lied dat hem definitief innam voor de zanger met “die hese stem, die heel simpel maar daarmee heel beeldend vertelt”.

Er is ook ruimte voor drinkeliedjes als Rob Dekays Rode Wijn en het grappige, doch rake Dorst, live spitsvondig en ontwapenend ingeleid door gitarist Gerson Main. Diens gedicht Zielig Voor Het Glas verenigt knap de snik en de lach. “Ik wilde dat per se op die manier op het album, dacht dat het zo moest gebeuren.” Wat ook moest gebeuren was de voorstelling en de teksten van ‘eigen taal’ voorzien; die kregen een hiphopjasje van producers Drummakid & Esco, een productie bijvoorbeeld in de net losgelaten hardere track De Sjaak erg prettig uitpakt. En dan zijn er nog featurings van onder andere Typhoon, Jayh, Lange Frans, MC Fit, Giovanca en Charly Luske.

De muzikanten van zijn band nemen sinds de première op Oerol 2013 een steeds belangrijker plaats in en kunnen we nog weleens terugzien op Akwasi’s label Neerlands Dope (naar Neerlands Hoop, het legendarische theaterduo dat Vermeulen met Freek de Jonge vormde). Daar Ergens is de eerste release, maar Akwasi wil meer. “Ik voel dat ik kan zien wanneer een artiest potentie heeft. Ik ben onder meer drie jaar lang jurylid voor de Grote Prijs geweest en kom erachter dat ik eigenlijk al A&R ben. Het begint bij mij, je moet je natuurlijk eerst bewijzen daarin. Maar ik wil eigenlijk dit jaar al nieuwe acts aankondigen, want Neerlands Dope draait niet alleen om mij. Ik maak er geen geheim van dat ik graag werk met de jongens die op het album staan. Die jongens staan er niet voor niets op, want ze hebben kwaliteit, ze zijn Neerlands en ze zijn dope. Daarom wil ik ze binden aan Neerlands Dope.”

Daar Ergens begon drie jaar geleden als Atelier Oerol theatervoorstelling in 2012. Op Oerol 2013 (en Motel Mozaique 2013) trad Akwasi er als band mee op en na enig uitstel is het nu ook wel tijd om dat album af te leveren. “De laatste tijd beginnen mensen pas te weten dat we zo optreden en wat Neerlands Dope precies is. We gaan er zeker nog mee touren. Met de muziek en met de voorstelling, aldus de lange Amsterdammer die geschoold is aan de Toneelacademie Maastricht. “Er komt een clubtour vanuit Topbillin’ en later een theatertour.” Deze uitzending kan niet geopend worden, probeert u het later nog eens

© Ingmar Griffioen

3voor12 zag Akwasi op Into The Great Wide Open een Typhoon-achtige feelgood show neerzetten. ‘Met vergelijkbare diepgang, humor, charme, presentatie en uitstekende band: ritmesectie, toetsen, calypso gitaar, harp, viool en rap plus croonende en opkomende zanger Rob Dekay. Dit heeft alles in zich om een van de hoogtepunten van de komende Noorderslag te worden.” Akwasi ziet de lat graag hoog en is er klaar voor. “Ik hoop ten zeerste dat ik op Noorderslag sta. Vorig jaar wilde ik daar al staan en nu moet het gebeuren. Ik heb zo’n zin om te touren, wil gewoon knallen.”

Daar Ergens albumpremière, vrijdag 10 oktober Mini Brand Store, Leidseplein, Amsterdam.

Inloggen