Blog detail

10 AUG 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Sophia Blijden •

Wat hebben Hulk Hogan, Tatjana en de uitvinder van make-up met elkaar gemeen? Iets met de slechtste singer-songwriter van Nederland: Gerson Main.

Nederland kent vele muzikale helden. Artiest Gerson Main, met zijn karakteristieke bontmuts en humoristische songteksten, is daar één van. Samen met onder andere Pim Muda, Krystl en Stephanie Struijk speelt hij van 14-17 september de voorstelling Muzikale Helden. (CJP’ers krijgen extra voordeel tijdens CJP Exclusief @ de Kleine Komedie.) Voor ons een aanleiding om Gerson te vragen naar de supermensen in zijn leven.

Posterheld – Tatjana Šimić 

‘Vroeger hing er bij ons thuis op de wc een scheurkalender met schaars geklede Tatjana’s. Iedere maand had een setting en bikini. Ik weet nog dat haar foto’s in die tijd veel indruk op me hebben gemaakt. Ik was toen, nu nog niet trouwens, niet veel in aanraking gekomen met seksualiteit. Zo’n poster is dan best heftig. Ik weet niet waarom dat ding daar hing, want mijn ouders zijn hele nette, preutse mensen. Bizar eigenlijk dat ze het ophingen met kinderen in huis. Tegenwoordig hangt het er niet meer, maar we zijn ook drie woningen verder en ik woon niet meer thuis. Nu ik erover nadenk: misschien zou ik een poster op mijn wc moeten hangen, maar dan hoe ze er nu uitziet. Om vergankelijkheid te benadrukken.’

Boekenheld –  Roald Dahl

‘Alle Roald Dahl-boeken, die in de bibliotheek te vinden waren, heb ik als kind gelezen. Zijn fantasie sprak me heel erg aan. Hij schreef zulke absurde verhalen. Over een jongen die in een reuzenperzik woont en dan de wereld over vliegt, een enorme reus en heksen die kinderen in muizen veranderen. De verhaaltjes van deze grootse man staan me nog steeds bij.’

Vul hier een grapje in over iets met held en sokken.

Sportheld – Hulk Hogan

‘Hulk heeft mij en mijn leeftijdsgenoten zo lang voor de gek gehouden, dat ik hem bekroon tot mijn sportheld. Heel naïef natuurlijk, want als ik de beelden nu bekijk zie ik dat de worstelwedstrijden echt te nep voor woorden waren. Wij dachten dat het allemaal écht was. We hadden het er altijd over in klas. Tot we beseften dat het gespeeld was. Toen verloor ik even de solid ground onder mijn voeten en wist ik niet meer wat ik wel en niet moest geloven. Wat een klootzak eigenlijk dat hij dat ons heeft aangedaan, maar knap ook dat hij het zo lang kon volhouden.’

Filmheld– Hulk Hogan

‘Wederom Hulk. Want: hij heeft ons zolang voor de gek gehouden.’

Schrijvende held – De vrouwelijke columnist in het algemeen

‘Ik heb veel columns gelezen en moet zeggen: er zijn weinig mannen, behalve Marcel van Roosmalen misschien, die het niveau halen van vrouwen die korte verhalen schrijven. Vrouwen doen dat zo direct, humoristisch, sarcastisch en droog. Ze zetten een situatie uiteen met herkenbare voorbeelden, want vrouwen hebben het vermogen om een situatie te analyseren en daarbij hun gevoel te omschrijven. Dat doen ze zo onevenaarbaar dat het intimiderend is. Van hoe een man in de trein in zijn neus peutert tot hoe het is om in therapie te gaan voor niet kunnen klaarkomen. Vrouwelijke columnisten zijn mijn helden.’

Jeugdheld – Een super Gerson

‘Het klinkt raar, maar mijn jeugdheld was altijd een geëvalueerde versie van mezelf. Ik was best een nerd, nog steeds eigenlijk, maar ik heb altijd hoop gehad. Als kind liep ik rond met het idee dat ik op een dag zou evalueren tot een sterkere, slimmere, charmantere versie van mezelf. Daarmee zou ik dan floreren als een soort superheld. Een Peter Parker die ineens Spiderman wordt, maar dan dat hij dat al wist vanaf zijn twaalfde. Met muziek was ik trouwens nooit bezig. Mijn vader wilde me op de basisschool gitaar leren spelen, maar ik wilde liever voetballen en computeren. Toen ik een jaartje of achttien was, zag ik hem spelen en toen dacht ik: ‘Als ik dat kan, zou ik serieus indruk kunnen maken op mooie vrouwen.’ Ik zag mezelf al op het schoolplein spelen met iedereen eromheen. Totaal de verkeerde reden natuurlijk, maar daardoor heb ik het wel snel opgepikt. Nu sta ik op het podium en is het een soort magie. Aan muzikant zijn zitten voordelen: in muziekwinkels helpen mensen me met het afstellen van mijn gitaar en ik krijg wel eens wat extra’s bij een restaurant. En dat allemaal omdat ik kunst maak en plezier heb.’

Hier weet Sophia nog niet dat Gerson fobisch is voor lipstick.

Antiheld – De uitvinder van make-up

‘Zoveel mensen zijn door deze uitvinder afhankelijk van iets dat ze niet nodig hebben. Waarom zou je jezelf bedwelmen onder een laag die niet eens past bij de rest van je kleur? Een gezicht moet er niet te egaal uitzien, dat is niet correct. (Ondertussen wisselen redacteuren Sophia en Martine een paniekerige blik uit. Vlak voor de ontmoeting met Gerson hebben ze hun lipstick flink aangezet om extra mooi te zijn voor de zingende held.) Van lipstick krijg ik ook de kriebels. Dat komt omdat het afgeeft. Eén van mijn mutsen kan ik niet meer dragen, want hij zit vol rode vlekken. Des te meer besef ik dat lippenstift chemisch is en het dus niet op je gezicht hoort. Tenzij je het als kunstvorm doet. Maar verf je gezicht dan kunstzinnig en gebruik make-up niet als dekmantel. Een beetje zoals ik doe met mijn muts. De muts is ook niet nodig, het is soms zelfs een last als het warm is, maar Superman gaat ook nooit zonder zijn cape de deur uit. Ik draag dat ding al zo lang, ik kan hem niet ineens afdoen. Dan heb ik me al die tijd voor niets in het zweet gewerkt. Maar misschien als duizenden vrouwen in Nederland nu zeggen ‘we dragen geen make-up meer’, dat ik dan mijn muts ceremonieel afzet. Tot die tijd ben ik een strijder.’

Nieuwsgierig geworden naar de muzikale helden van Gerson? Dan moet je toch echt naar Muzikale Helden. Op 15 september kan dat extra goedkoop, want dan ga je naar CJP Exclusief @ de Kleine Komedie. Met CJP krijg je € 6,25 korting en je mag een CJP-pasloos aanhangsel meenemen. Kun je niet wachten om de goedgemutste Gerson te zien? Op 17, 18, 19, 21, 22 en 23 augustus staat hij op de Parade in Amsterdam met zijn show De Slechtste Singer-songwriter van Nederland.

Inloggen