Bunkers worden broedplaats voor kunstenaars

Publicatiedatum:
woensdag 04-10-2017
De bunkers en batterijen langs de Geniedijk in Hoofddorp worden de komende maanden gerestaureerd en voorzieningen worden aangelegd zodat een creatieve broedplaats met ateliers kan ontstaan. De naam voor deze inspirerende en creatieve werk- en ontmoetingsplek voor kunstenaars, publiek en bedrijfsleven is GinDS, ofwel Geniedijk in De Stelling. GinDS ambieert om de militaire geschiedenis en het omliggende landschap te combineren met de creativiteit van kunstenaars. Dit leidt tot resultaten die door passerend en uitgenodigd publiek ervaren kunnen worden.

Werk- en ontmoetingsplek GinDS op Geniedijk in Hoofddorp

De bunkers en batterijen langs de Geniedijk in Hoofddorp worden de komende maanden gerestaureerd en voorzieningen worden aangelegd zodat een creatieve broedplaats met ateliers kan ontstaan. De naam voor deze inspirerende en creatieve werk- en ontmoetingsplek voor kunstenaars, publiek en bedrijfsleven is GinDS, ofwel Geniedijk in De Stelling. GinDS ambieert om de militaire geschiedenis en het omliggende landschap te combineren met de creativiteit van kunstenaars. Dit leidt tot resultaten die door passerend en uitgenodigd publiek ervaren kunnen worden.

Naast acht bijzondere ateliers met buitenruimte die kunstenaars kunnen huren worden hier straks culturele evenementen en projecten voor een breed publiek georganiseerd. De Geniedijk loopt als een prachtige ader door de gemeente Haarlemmermeer en wordt nu voornamelijk gebruikt door wandelaars en fietsers die recreëren of van huis naar school/werk fietsen.

bunker in het groen

bunker in het groen

Auteur:
Stadsherstel

Wethouder Derk Reneman:

“Gemeente Haarlemmermeer is een groeiende gemeente met erg veel aandacht voor kunst en cultuur. Wij proberen zo veel en breed mogelijk initiatieven te faciliteren. Ik ben trots op de toevoeging van deze broedplaats. De zichtbaarheid en het werk van de kunstenaars zullen het aanbod op een bijzondere manier versterken.”

Er zijn acht munitiebunkers die worden gerestaureerd. In vier munitiebunkers worden acht ateliers en studio’s gerealiseerd met grote buitenruimtes. In de andere vier munitiebunkers, dichter bij de A4 worden muziekopslagbunkers gecreëerd. In een oude batterij op de Geniedijk wordt twee keer per jaar een tijdelijk atelier ingericht voor een ‘kunstenaar in residence’ waar passanten kunnen kijken. Een omgeving met rondlopende schapen, groen, de snelweg op de achtergrond en overvliegende vliegtuigen. Een wisselend en inspirerend landschap. In de Batterij aan de Sloterweg komt ook werkruimte voor een kunstenaar. De achterzijde wordt aan een commerciële partij verhuurd. Bijvoorbeeld voor een escape room.

Stadsherstel Amsterdam is eigenaar van GinDS. Ze werkt aan deze ontwikkeling met (financiële) ondersteuning van gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland en het broedplaatsenfonds van gemeente Amsterdam.

munitiebunkers

munitiebunkers

Auteur:
Stadsherstel