Blog detail

Beyoncé look-a-likes, dichters en loverboys: ze passeren allemaal de revue tijdens het Amsterdam Fringe Festival. Elf dagen lang cross je de hele stad door om geen voorstelling te missen. Er is meer dan genoeg om je dagen mee te vullen, van moderne narcisten tot jaren ’20 Broadway sterren. 

We begrijpen dat het een erg grote uitdaging is om de meer dan 75 voorstellingen in elf dagen te proppen. Daarom tippen wij negen voorstellingen om je Fringe-route makkelijk uit te stippelen.

1. Mirrors

In het voormalig poortwachtershuis van de Koninklijke Shell is de voorstelling Mirrors te zien. Een jongen wordt gepusht door zijn vrienden om seks te hebben met een prostituee. Het voor de hand liggende: ze hebben ongemakkelijke seks en na nog geen tien minuten staat hij weer buiten. Toch gaat het bezoekje niet als ‘gebruikelijk’. Tijdens zijn bezoek wordt de jongen uitgedaagd om zijn oppervlakkige beeld bij te stellen. Prostituees zijn mensen waar je seks mee hebt, of zijn ze meer dan dat? 
Wanneer: 13, 14 en 15 september
Waar: Tolhuistuin, Brughuisje
Prijs: Met CJP € 6,50 (normaal € 7,50)

2. Dek jij de lading even

Gitaarmuziek in de kelder van het Volkshotel zwelt op en het feestgedruis barst los. Het bier vloeit rijkelijk en ook de wijn is niet aan te slepen. Er worden vriendschappen gevierd, verdronken en ontluikt. Zo ook een poëtische vriendschap tussen een ambitieuze dichter (Tijdelijke Toon), een zweverige singer-songwriter (Gerson Main) en een licht heterofobe schrijfster (Nicole Kaandorp). Op klaarlichte dag, dat dan weer wel.
Wanneer: 9, 11, 12 en 15 september
Waar: Volkshotel, Doka
Prijs: Met CJP € 11,50 (normaal € 12,50)

3. Night Passage

De nacht is gevallen. Om je heen is het stil, op het geluid van de nachtrein na. Je nadert een leeg veld. Maar verlaten is het niet te noemen. In vierkante formaties van veertig mensen per blok, staan honderden mensen te wachten op de nachttrein. De bestemmening is onbekend. Night Passage is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gespeeld in een van Amsterdams mooiste theaters: het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal. 
Wanneer: 13, 14, 15 en 16 september
Waar: Compagnietheater
Prijs: Met CJP € 11,50 (normaal € 12,50)

4. Hou op met me

Lekker lachen kan in het Betty Asfalt Complex. Tijdens de voorstelling Hou op met me wordt door middel van slapstickcabaret de alledaagse rompslomp aan het licht gebracht. Van ongegeneerd in elkaars mond wroeten, want hé misschien vind je nog wat leuks, tot je geliefde die je ‘subtiel’ laat weten dat je dik bent. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De buikspieren goed getraind met lachen? Dan duik je zo de kroeg in voor je welverdiende biertje. Het monumentale Betty Asfalt Complex bevindt zich namelijk midden in het centrum op de Nieuwezijds Voorburgwal.
Wanneer: 7, 8, 12 en 13 september
Waar: Betty Asfalt Complex
Prijs: Met CJP € 6,50 (normaal € 7,50)

5. Bert Williams versus Gavin-Viano

Laat je dansschoenen maar in de kast staan. Tijdens het Fringe Festival ga je eens niet naar de Supperclub om zelf te swingen, dat doet de danser Gavin-Viano voor je. De voorstelling Bert Williams versus Gavin-Viano is een eerbetoon aan Bert Williams, de eerste Afro-Amerikaanse artiest op Broadway. Je verlaat Amsterdam en reist terug in de tijd naar de Cotton Club in Harlem, New York in de jaren twintig. De Supperclub vult zich met jazzy gospel, live pianomuziek en een politiek monoloog.
Wanneer: 8, 9 en 15 september
Waar: Supperclub
Prijs: Met CJP € 11,50 (normaal € 12,50)

6. Dont Worry Be Yoncé

Queen B let op! Het kan zomaar zo zijn dat er binnenkort een hele rij opvolgers klaarstaan. Voor wie zich graag wil voelen als Beyoncé is het volgen van de cursus Dont Worry Be Yoncé onmisbaar. Fiets daarvoor naar het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond of reis af naar de Bijlmer en volg de cursus in het Bijlmer Parktheater. Alvast een voorproefje lezen? CJP’s Lika volgde de cursus, want wie wil er nou niet in de schoenen staan van Beyoncé?
Wanneer: 8, 14 en 16 september
Waar: Bijlmer Parktheater en Brakke Grond
Prijs: Met CJP € 9,- (normaal € 10,-)

7. Bloei

Lang leve de Noord/Zuidlijn. Je reist af naar de Rivierenbuurt, waar in Old School de voorstelling Bloei te zien is. De opa van Aileen Pfauth heeft dementie. Door de schrijven van gedichten zorgt hij dat hij zijn kop erbij houdt. De solovoorstelling Bloei is een ode aan haar grootvader Frits Ekkel. Aan zijn levenskracht en hoe hij omgaat met zijn dementie als dichter. Hij dicht om te ontnuchteren. En hoe! Een liefdevolle solovoorstelling van kleindochter over Frits Ekkel: kunstenaar en dichter, maar bovenal opa.
Wanneer: 10 ,11 en 15 september
Waar: Old School
Prijs: Met CJP € 11,50 (normaal € 12,50)

8. Rewind

Wanneer de deuren van Theater Bellevue dichtgaan en de lichten worden gedempt, opent de poort naar vrijheid voor Mousa. Of Mouse? Wie is hij eigenlijk? Hij is aan het vechten, maar tegen wie? Zeven jaar heeft hij vastgezeten voor mensenhandel. Gewetenloos en keihard. Nu kijkt hij terug op zijn daden en welke prijs hij er voor betaalt.
Wanneer: 12, 13, 14 en 15 september
Waar: Theater Bellevue
Prijs: Met CJP € 11,50 (normaal € 12,50)

9. A Narcissistic Sinner

Millennials: je bent de generatie waarin narcistische persoonlijkheden zich in snel tempo kunnen ontwikkelen. Eerst speel je charmant, je drang naar aandacht wordt steeds groter en uiteindelijk wil de complete macht over iemand hebben. De voorstelling A Narcissistic Sinner neemt je mee in het hoofd van een narcist. Nee, je krijgt geen ellenlange lezing in een collegezaal. Speciaal voor de voorstelling is de Waterstudio van de Tovertuin omgetoverd tot een escape room. En als je ontsnapt bent aan het narcisme? Dan drink je natuurlijk nog gezellig een borrel bij de Tolhuistuin.
Wanneer: 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15 en 16 september
Waar: Tolhuistuin, Waterstudio
Prijs: Met CJP € 11,50 (normaal € 12,50)

Met CJP krijg je € 1,- korting op alle voorstellingen van het Amsterdam Fringe Festival. Al vanaf € 6,50 kun je de voorstellingen zien.

Inloggen