Blog detail

De NOC*NSF Nationale Sportweek heeft dit jaar een eigen lied: ‘Medaille’, geschreven en gezongen door Gerson Main. Het lied is een ode aan clubliefde, want Main is al van jongs af aan een groot fan van sport. “Toen ik hoorde van het idee voor een lied voor de NOC*NSF Nationale Sportweek, voelde ik dat de sporter in mij nog niet verloren was gegaan.”

“Sport geeft mij nog altijd het gevoel dat ik een beetje een superheld ben”, vertelt Main. “Het geeft me energie. Mijn favoriete sporten zijn voetbal, kickboksen en zwemmen. Ik ben begonnen met schaken, ik zat op een schaakvereniging. Dat ik heb een tijdje gedaan, dat was echt tof. Ik vind sport heel belangrijk omdat het ten eerste gezond is en je lichaam beweging nodig heeft. Ten tweede brengt het je in de meeste gevallen in contact met mensen, wat ook belangrijk is. Sport doet iets met je, sport maakt iets in je los. Sport doet iets geks met je en dat is niet aantoonbaar, maar het is prachtig!”

Onvoorwaardelijke liefde

Enkele weken voor aanvang van de NOC*NSF Nationale Sportweek begon Main met ‘puzzelen’ aan het lied, zoals hij het noemt. “Ik dacht aan een ode voor de club, aan clubliefde. Voor mij heeft dat veel raakvlakken met liefde als in een relatie. Bij een sportclub én in de liefde beleef je vervelende momenten, zoals een nederlaag of ruzie, maar uiteindelijk kom je weer samen. Normaal gesproken krijg je alleen een medaille voor iets wat je gepresteerd hebt, niet zozeer voor het feit dat je er bent of voor onvoorwaardelijke liefde. Eigenlijk zou je daar juist wél een medaille voor moeten krijgen. Dat vond ik een mooie gedachte, dus dat werd de insteek van het lied. Ik hoop dat het zoveel mogelijk mensen inspireert en dat er zoveel mogelijk mensen samen van kunnen genieten.”

Bekijk hieronder de ode aan de clubliefde van Main of beluister ‘m hier op Spotify. Het volledige interview met Main lees je in het NOC*NSF Nationale Sportweek-magazine!

Inloggen