Blog detail

Johannes Vermeer is een inspiratiebron voor kunstenaars wereldwijd. Van zijn 37 werken hangen er 7 in Nederland: van het wereldberoemde Meisje met de Parel, Het Straatje tot het mythische Diana en haar Nimfen. 4 uiteenlopende creatieve geesten laten zich voor het tweeluik MEER VERMEER inspireren door deze Nederlandse werken. Ze gaan aan de slag met een eigentijdse creatie. Ondertussen duikt Jörgen Tjon A Fong Delft in, op zoek naar de voetsporen van Vermeer.

Nederlandse werken

De 7 ‘Nederlandse’ werken vormen de rode draad in het tweeluik waarmee het verhaal van Vermeer wordt verteld. Hoe leefde Nederlands grootste schilder in Delft, hoe maakte hij zijn wereldberoemde serene werken in een hectisch huishouden met 15 kinderen en hoe hield hij financieel zijn hoofd boven water? Op deze en andere vragen krijgt de kijker antwoorden in MEER VERMEER.

Creatievelingen

De creatievelingen in MEER VERMEER zijn Janny van der Heijden (culinair expert), Gerson Main (muzikant/songwriter), Hedy Tjin (beeldend kunstenaar) en Gershwin Bonevacia (dichter). Zij gaan op zoek naar de verborgen boodschappen van Vermeer die, als u goed kijkt, allerlei beelden en verhalen oproepen. Verhalen waar de creatievelingen zich door kunnen laten inspireren bij het maken van hun creaties. Sommigen pakken het heel grondig aan, anderen beginnen juist meteen met het uitwerken van hun gedachten.

Verteller

Jörgen Tjon A Fong neemt de kijker mee naar Delft om alles over het leven van Vermeer te vertellen. Via hem komt de kijker meer te weten over het ‘echte’ leven van Vermeer; zijn stad Delft, zijn achtergrond en de maatschappelijke ontwikkelingen in de 17e eeuw waarin Vermeer leefde, floreerde en uiteindelijk berooid en in waanzin stierf.

Interpretaties

Na enkele weken is het zover: de nieuwe meesters komen samen om hun werken te tonen, te laten horen, proeven, et cetera. Waar heeft Vermeer de hedendaagse kunstenaars toe weten te inspireren? Per aflevering onthullen 2 kunstenaars hun creaties aan elkaar, aan de conservatoren én aan Jörgen.

MEER VERMEER is vanaf zondag 12 februari 2023 te zien op NPO Start en via DeNieuweVermeer.nl.

Bron Max Vandaag

Afl. 1 Do 8 feb 06.00
Afl. 2 Do 8 feb 06.25

Inloggen