Blog detail

Protestsong beschrijft Rafah door de ogen van kind
De verschrikkelijke heftige beelden uit Gaza deden singer-songwriter Gerson Main en songwriter-producer Matthijs de Ronden besluiten het liedje “Alle sterke mensen” te maken.

Cartoon fetched from Yassindraws

21 juni 2024. Soms kan het gebeuren dat een ontmoeting met een vreemde iets moois in beweging zet. Zelfs als die ontmoeting niet eens face-to-face is. Wat begon als een discussie op social media, groeide in 2 dagen uit tot een liedje. Of eigenlijk; een protestsong.

Eind mei belandden Gerson Main en Matthijs de Ronden op social media met elkaar in een gesprek. Een gesprek dat ontstond uit verdriet, woede en frustratie over de verschrikkelijke beelden uit Rafah. Een gesprek over leiders die geen consequenties verbinden aan een rode lijn die gepasseerd wordt. Over mensen die boos zijn over studentenprotesten, maar wegkijken als het gaat om het vreselijke leed in Palestina. En het ging specifiek over dat verschrikkelijke beeld van die vader met zijn omgebrachte jonge kind.

En toen gebeurde er iets bijzonders. Ondanks de emotie van verdriet en frustratie vonden de twee songwriters elkaar. Waar de stemming op social media vaak polariserend is, en er weinig naar elkaar wordt geluisterd, probeerden ze samen woorden te geven aan hun gevoel van machteloosheid. Tijdens 2 lange nachtelijke sessies op afstand schreven ze een nummer. Een nummer dat nodig was om gemaakt te worden. Om woorden te geven aan een onderwerp dat bij de meeste mensen vooral voor schrijnend ongemak en buikpijn zorgt. Niet om te polariseren, maar om te verbinden. Door de ogen van een kind.
“We hadden het idee dat een protestnummer waarin je alleen maar woede uit , niet de juiste mensen bereikt”, aldus Matthijs de Ronden. “Soms klinken juist zachte woorden het hardst. Door het perspectief van het kind in een oorlogsgebied te kiezen, hoop ik dat iedereen inziet dat het om mensen gaat. Kinderen zelfs. Dat zou toch belangrijker moeten zijn dan politiek? Hoe kun je daar van wegkijken?”

In slechts twee weken na de nachtelijke schrijfsessies was de song opgenomen in de studio en de track geproduceerd. Diverse bekenden uit het netwerk van de schrijvers boden aan om te helpen bij de ontwikkeling van beelden van de studio opnames en een animatievideo bij het liedje. Gerson Main: “Ik ben politiek gezien niet onderlegd genoeg om de situatie te analyseren. Maar ik denk niet dat iemand mij kan overtuigen dat er een grondige reden is om kinderen (mensen überhaupt) dood te maken. Er is bij mij veel woede, onbegrip en verdriet over de situatie. Daarom ook veel behoefte om iets te doen. Niets doen is geen optie.”

Goed doel
Of dit nummer het grote publiek bereikt of niet; de mannen zijn het erover eens dat ze er sowieso geen geld aan willen verdienen. Er wordt onderzocht of we gelden van Buma Stemra, Spotify, Sena etc kunnen labelen om in een later stadium uit te keren aan een relevant goed doel. Het nummer is echter nadrukkelijk geen onderdeel van een reclamecampagne voor welk goed doel dan ook. Maar geboren uit onmacht en met de wens om iets in beweging te zetten. Matthijs de Ronden: “We roepen iedereen op die iets kan missen, te doneren aan een onafhankelijk goed doel zoals Save the Children of Artsen Zonder Grenzen. Om zo een klein steentje bij te dragen aan de menselijkheid in oorlogsgebieden.”

Gerson Main, Singer-songwriter, theatermaker oa bekend van de Beste Singer-Songwriter.
Matthijs de Ronden, songwriter-producer oa voor artiesten als Nielson. 

Lyrics
Papa, wat voor weer wordt het vandaag?


Helderblauwe lucht met een kans op bommenregen
Misschien hangen de wolken morgen laag
De hemel is niet ver, hij komt al naar beneden
Wat als ik je eventjes niet zie?
Spreken we dan af waar we samen gingen eten?

Samen toen met mama, omdat ik jarig was geweest
Ik at zoveel ik kon en de rest namen we mee

Waarom zijn alle sterke mensen niet onderweg naar hier?
Of is het daar waar zij zijn, zwaarder nog misschien?
Hoe hebben mensen vrede met andermans verlies?
Maar ik neem het niemand kwalijk, ze weten vast van niets
Ze weten vast van niets

Papa, hebben wij iets ergs gedaan?
Wil je voor me zingen want het lukt niet om te slapen
Mag het zonlicht morgen langer aan?
Want als het donker wordt dan zie ik monsters en soldaten

Gaan we ooit weer varen, of naar de film toe?
De wereld is zo groot, en er zijn plekken genoeg

Waarom zijn alle sterke mensen niet onderweg naar hier?
Of is het daar waar zij zijn, zwaarder nog misschien?
Hoe hebben mensen vrede met andermans verlies?
Maar ik neem het niemand kwalijk, ze weten vast van niets
Ze weten vast van niets

Papa zolang jij bij me bent
Voelt het hier oneindig, al is het maar voor even
Staat onze naam straks ook op een raket?
Hoeveel haat past in een mens, en kan hun God ze nog vergeven?

EINDE PERSBERICHT
Link naar de video animatie: https://www.youtube.com/watch?v=bLFtN15sIuA
Spotify: https://open.spotify.com/track/01a4YW6fMlq7oa3Tlx0yVI?si=OvDsGCdDRH6rY63VI1dMzQ
Link naar videoregistratie opnames (onder embargo te bekijken met link, vanaf 26 juni openbaar): https://m.youtube.com/watch?v=mLrji3R1i28&feature=youtu.be
Link naar beeldmateriaal: https://we.tl/t-5eYUdiWZfR
Link naar Instagram-post: https://www.instagram.com/reel/C8cdKeKoSOq/?igsh=MXd4eTdsazJuM29ueQ%3D%3D

Inloggen