Brotherhood Brass Band

Datum: 17 March 2016

De Brassband Brotherhood is begin jaren 80 ontstaan uit een groep Surinaamse en Antilliaanse vrienden. Met djembe’s, snaar- en tenordrums begonnen ze mee te lopen in demonstraties tegen apartheid en om Nelson Mandela vrij te krijgen. Zij maakten gebruikt van het krachtigste communicatie middel: Muziek!!, de enige taal ter wereld zonder landsgrenzen.

De groep bestond uit vijf broers die wat tweedehands drums hadden gekocht om zich met muziek te kunnen bezighouden. De jongens speelden in de zomermaanden op het Leidseplein. Van de opbrengst daarvan kochten ze betere instrumenten. Er sloten zich steeds meer vrienden en familieleden aan. In 1989 werd de naam drumband veranderd in brassband omdat blazers, campanaspelers en danseressen de band waren komen versterken. Ook het repertoire werd uitgebreid. Nu speelt de band bigi poku, reggae met carnavalsritme, merenque, salsa en sambabrass-muziek.

Dat maakte hun bijdrage uniek. Het viel op, de muziek maakte je los en het trok je aandacht: BROTHERHOOD was geboren.

Door hun muzikale bijdrage begonnen zij naamsbekendheid te genieten. Deze geboorte herbergt natuurlijk een interessant en bewogen verhaal tot en met vandaag. FILOSOFIE: broederschap, respect, creativiteit, zelfontplooiing en positieve models zijn een belangrijke fundering.

Zij hielden bijeenkomsten waarin zij maatschappelijke tendensen, actuele gebeurtenissen en hun eigen positie in de maatschappij ter discussie stelden. Het gedachtegoed en de muziek werd overgedragen aan jongeren, die vanuit hun gedachten en een sterk ontwikkeld gevoel van saamhorigheid zichzelf een basis in de maatschappij toe eigenden.

Deze basis zou later uitgroeien tot een stichting die in 1996 werd opgericht onder de naam Stichting Brotherhood. Dezelfde jongeren van toen zetten zich nu in voor andere jongeren. De stichting verzorgde drum- en dansopleidingen en besteedde daarnaast onder andere ook aandacht aan schoolresultaten van deelnemende jongeren, organiseerde huiswerkbegeleiding, vormingsweekeinden en festiviteiten.

Brotherhood more than an Brassband!

Inloggen