Aankomende Activiteit

Gerson Main (MeerVermeer)

MeerVermeer is een kleine serie, dat gelijktijdig op NPO START gestreamd kan worden met het nieuwe tv programma De Nieuwe Vermeer dit zal via Omroep Max in februari 2023 op NPO 1 te zien zijn.

Gelijktijdig zal er dus op het streaming platform van de NPO een tweeluik te zien zijn over het leven van Vermeer en de zeven schilderijen die in Het Mauritshuis en het Rijksmuseum hangen. Van het wereldberoemde Meisje met de Parel tot Het Straatje, Het Melkmeisje of het mythische Diana en haar Nimfen. Deze zeven ‘Nederlandse’ werken vormen de rode draad om het bijzondere verhaal van Vermeer te vertellen. Hoe leefde Nederlands grootste schilder in Delft, hoe maakte hij zijn wereldberoemde serene werken in een hectisch huishouden met 15 kinderen, hoe hield hij financieel zijn hoofd boven water, wat of wie was zijn inspiratie, wie waren zijn tijd- en stadsgenoten? Op al deze vragen krijgen we de antwoorden via creatives die zich door de schilderijen laten inspireren om een eigentijds, lied, dans, gedicht, gerecht of ontwerp te maken.

Een enthousiaste conservator neemt hem en nog een andere creative mee langs de schilderijen van Vermeer, die het uitgangspunt vormen voor hun eigen creatie. Welke emoties roept het bij hen op, welke ideeën poppen op in hun hoofd? Iedere kunstenaar ziet andere dingen en de inspiratie begint al te borrelen. Wat zou Gerson als zanger willen maken nadat hij de schilderijen gezien heeft en de verhalen erachter gehoord heeft?

Inloggen