Aankomende Activiteit

SERIOUS REQUEST 2017

Filmtheater Gigant

In de week voor Kerstmis haalt NPO 3FM samen met heel Nederland geld op om ouders en kinderen te herenigen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict.

In conflictgebieden, zoals in Nigeria en de Democratische Republiek Congo, maar ook na natuurrampen, zoals in Nepal, leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. Met de opbrengst van 3FM Serious Request sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact met hun familie en brengen ze hen weer thuis.

‘Wat is het doel van Serious Request 2017?’

Steun 3FM Serious Request

Je kunt nu al in actie komen en 3FM en het Rode Kruis helpen om ouders en kinderen te herenigen! Verzin bijvoorbeeld een toffe actie met vrienden, je familie, klasgenoten of collega’s, zoals honderden mensen nu al gedaan hebben. Of breng een bezoekje aan 3FM.nl/doneer, waar je een bedrag naar keuze kunt doneren.

Hoe groot is deze stille ramp?

Iedereen kent het gevoel van vroeger, toen je als klein jongetje of meisje een van je ouders kwijtraakte in de supermarkt. Dat gevoel is voor ieder kind hetzelfde, waar dan ook ter wereld. Maar wat nou als je je vader of moeder helemaal niet meer terugvindt? Wat nou als je in een ander land terechtkomt waar ze een andere taal spreken? Wat nou als je vijf jaar oud bent en er niemand is die voor je zorgt?

Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen mensen naar elkaar op zoek. Vooral in conflictgebieden zoals in Nigeria en Democratische Republiek Congo worden familieleden uit elkaar gedreven. Maar ook natuurrampen zorgen ervoor dat ouders en kinderen elkaar uit het oog verliezen.

Foto: ICRC

De impact voor kinderen

Je kunt je vast voorstellen dat de impact voor kinderen erg groot is. Ze hebben geen eten, geen drinken, gaan niet naar school en staan er helemaal alleen voor. Doordat ze noodgedwongen op zoek moeten gaan naar werk, is de kans op misbruik, (seksueel) geweld en mensenhandel groot.

Conflicten en rampen

Gewapende conflicten veroorzaken veel vermissingen, maar ook natuurrampen zijn steeds vaker de boosdoener. Door extreme droogte, overstromingen, aardbevingen en tsunami’s slaan families op de vlucht.

Wat doet het Rode Kruis?

Als we in Nederland getroffen worden door een ramp, vinden we elkaar meestal snel terug. Maar in ontwikkelingslanden ligt dit anders. Dit is wat het Rode Kruis doet om mensen te helpen:

Opsporen van vermiste familieleden
Een ouder kan in een ontwikkelingsland een opsporingsverzoek indienen bij het Rode Kruis. Na registratie zorgt het Rode Kruis ervoor dat de informatie in het juiste land komt. Daar kunnen hulpverleners actief op zoek gaan.

Herstellen van contact
Als het familielid gevonden wordt, zorgt het Rode Kruis ervoor dat het lid weer in contact komt met zijn of haar familie.

Terugbrengen van een vermist familielid
Het Rode Kruis brengt het familielid vervolgens terug naar zijn of haar familie. Dit is een lang en moeizaam proces en kan soms maanden of zelfs jaren duren. Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in het overleg met strijdende partijen.

Vermissingen voorkomen
Het Rode Kruis zoekt continu naar duurzame oplossingen om het aantal vermissingen wereldwijd te verminderen. Zo maakt de organisatie zich hard voor het belang van contactonderhoud. Daarnaast geven hulpverleners praktische tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je met elkaar in contact blijft tijdens een ramp.

Foto: Ben Houdijk

Feiten en cijfers

  • Er zijn meer dan 1 miljoen vermiste personen geregistreerd bij het Rode Kruis. De meeste mensen worden gezocht door meer dan drie familieleden. Dat betekent dat wereldwijd zo’n 4 miljoen ouders en kinderen elkaar kwijt zijn.
  • De afgelopen twee jaar zijn er ruim 30.000 opsporingsverzoeken geregistreerd bij het Rode Kruis, waarvan 9.000 kinderen.
  • Het aantal opsporingsverzoeken voor kinderen is de afgelopen jaren met ruim 20 procent toegenomen. Dit komt onder andere door het groeiend aantal mensen dat op de vlucht is en door de toename van het aantal (natuur)rampen.
  • Het komt vaak voor dat familieleden elkaar op de vlucht kwijtraken. Wereldwijd zijn er 65 miljoen mensen die hun huis achter moeten laten. Dat zijn 24 mensen per minuut. Meer dan de helft daarvan is jonger dan 18 jaar. Dat betekent dat zo’n 12 kinderen per minuut hun huis moeten uitvluchten.

Geefvoorbeelden

  • Voor 3 euro kan een kind via het Rode Kruis een bericht naar zijn of haar familie sturen.
  • Voor 5 euro kan een kind contact opnemen met zijn of haar familie. Voor 50 euro wordt een kind dat vermist was, voorbereid op zijn of haar terugkeer naar huis. Dit wordt o.a. gedaan door het verlenen van een starterskapitaal of –kit dat zijn of haar leven helpt op te bouwen.
  • Voor 300 euro kan het Rode Kruis een kind terugbrengen naar zijn familie, ook als het kind in een heel ander gebied of land gevonden is.
  • Voor 445 euro kan het Rode Kruis een wereldwijde zoektocht naar een vermist familielid starten.
  • Voor 10.000 euro kunnen er vier nieuwe motoren aangeschaft worden waarmee Rode Kruis-hulpverleners vermissingsberichten kunnen verspreiden in een gebied

3FM Serious Request 2017

Voor de veertiende editie van 3FM Serious Request wordt het Glazen Huis opgebouwd op het Marktplein in Apeldoorn. Dit is de eerste keer dat het Glazen Huis in de provincie Gelderland staat. 3FM-dj’s Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn maken van 18 tot en met 24 december non stop radio vanuit het Glazen Huis, zijn online en op tv te volgen, en roepen heel Nederland op om in actie te komen voor deze stille ramp.

Steun 3FM Serious Request

Dat de 3FM-dj’s zich opsluiten in het Glazen Huis is natuurlijk een belangrijk onderdeel van 3FM Serious Request, maar de echte helden van deze week? Dat zijn alle Nederlanders die de tijd vrijmaken om in actie te komen, een plaat aanvragen of een bedrag doneren. Dankzij jullie kan het Rode Kruis ieder jaar weer duizenden mensen helpen en een beter leven bieden.

Inloggen