Blog detail

Ongrijpbare muzikant komt met opmaat naar debuutalbum

De syncopische drums, die malle, staccato vocalen, die uiterst vreemde rapstem… nee, er is geen pijl op te trekken wáár je de Amsterdamse Gino-Cochise nou precies mee moet vergelijken. Eerder speelde hij als drummer in de bands van o.a. Pink Oculus en Anne-Fay, nu debuteert hij als solomuzikant met ongrijpbare muziek die klinkt als niets wat je eerder hebt gehoord. Op zijn eerste single ‘Fo Woa’ vraagt-ie zich af waar al dat materialistische gebeuren nou voor nodig is. ‘Toen ik begon met dit album te schrijven, kwam ik uit een moeilijke periode. Ik had besloten: als ik na mijn 28e nog niks heb bereikt, dan ga ik solomuziek maken. Het hielp me om te spiegelen, en om de wereld om me heen observeren: waarom doen we wat we doen? Hoe gaan we met elkaar om, en met deze planeet? Conclusie: er is een gebrek aan bewustzijn en spiritualiteit.’

Dat spirituele is er met de paplepel ingegoten, vertelt-ie: al als jonge jongen werd hij al door zijn moeder meegesleept naar Boeddhistische kloosters in Frankrijk, waar hij observeerde hoe aandachtig de monniken omgingen met hun omgeving. ‘De stilte, hoe er met de natuur werd omgegaan, zelfs insecten en planten werden er niet doodgemaakt.’ Dat zijn ouders bovendien allebei muzikanten zijn, zij een zangeres, hij een gitarist, maakt dat-ie in een vrijzinnig huishouden is opgegroeid. ‘Ik ben sowieso muziek door hen gaan maken, al is het maar omdat het in mijn DNA zit. Ik beatboxte al toen ik één was, daarna ben ik vanzelf gaan drummen met pannen en lepels. Toen heeft mijn vader me maar een drumstel gegeven en heb ik mezelf geleerd om te drummen. Toen ik twaalf was moest ik een jaar op les, om noten te lezen. Mijn ouders vonden dat belangrijk, maar ik vond het helemaal niks. Net alsof ik weer opnieuw moest beginnen.’

‘Fo Woa’ is de eerste single van een hele stapel muziek die nu op de plank ligt. Vooraan ligt zijn debuutalbum ‘LBM III’. ‘Het zijn tien songs waar ik zo’n drie jaar aan heb gewerkt. Het is het derde album, maar ik ga het net als met Star Wars van achteren naar voren uitbrengen. Ik vond de boodschap van dit album, over spiritualiteit, bewustwording en stilte, nu belangrijker.’

Gino-Cochise stond ook in onze Noorderslag top 25. Benieuwd hoe dat was? Kijk het hele optreden hier terug.

Bron 3Voor12, 19 feb 2021 / door Malou Miedema

Inloggen