Blog detail

Amsterdam, 9 januari 2024


Muzikale podcast Smaakspoken met stem Thekla Reuten en muziek Gerson Main

Afgelopen weekend is de eerste aflevering (Zout) van de muzikale luisterversie op Spotify ‘gedropt’. In zeven weken ontstaat er zowel een luisterboek als compleet album met zeven ‘smaaksongs’ van artiesten als Sef, Zoë Livay, Shirma Rouse en Stef Bos.

Van bekroond boek naar swingend smaaksprookje
Het kinderboek Smaakspoken – het geheim van de zeven smaken, van Daan Faber en illustrator José Luis García Lechner verscheen in 2021 (Uitgeverij Volt). Het verhaal, over de verbindende kracht van smaken in de relatie tussen de 9-jarige Puck en haar vader chef Maro, werd bekroond met de Jenny Smelik-IBBY Prijs, voor diversiteit in jeugdliteratuur, en de Bronzen Penseel voor de illustraties. Nu verschijnt er een bijzondere luisterversie, verteld door actrice Thekla Reuten, met zeven originele liedjes van singer-songwriter Gerson Main.

Smaken als muziek
Omdat smaken volgens de makers ook raken aan emoties, herinneringen en cultuur, lag bij de creatie van een audioboek een rol voor muziek voor de hand. Auteur Daan Faber: “In ons boek komen de zeven smaken tot leven in kleurrijke personages. Tijdens het schrijfproces hoorden José en ik soms al muziek die erbij zou passen. Letterlijk toekomstmuziek. Totdat we de geniale Gerson Main tegenkwamen, die voor elke smaak een volwassen liedje schreef en componeerde.” Ook de Nederlandse topartiesten die werden benaderd vielen voor het verhaal. Ze leenden hun stem en muziekstijl elk aan een smaak: Na-Young Jeon (Zout), Dio (Pittig), Sef (Zuur), Quique (Vet), Zoë Livay (Umami), Stef Bos (Bitter) en Shirma Rouse (Zoet). De door Thekla Reuten ingesproken hoofdstukken en de bijbehorende liedjes verschijnen de komende zeven zaterdagen op Spotify.

Support
De productie door Mister Kitchen van dit omvangrijke én voor iedereen gratis te beluisteren luisteravontuur, werd mogelijk gemaakt door de steun van de VandenEnde Foundation, het ZuiderMRKT Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Public Audio en meer dan 100 crowdfunders.

Niet voor publicatie

Voor vragen, interviews, beeld, (luisterlink) liedjes of artiesten: daan@misterkitchen.nl

Inloggen