Aankomende Activiteit

Opo Kondre (Free)

Stadsschouwburg Amsterdam

Ruim veertig jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname viert Urban Myth met de muzikale revue Opo Kondre in de Stadsschouwburg de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Suriname en onderzoekt de manier waarop de twee landen met elkaar verbonden en in sommige gevallen tot elkaar veroordeeld zijn.

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. De wettelijke banden werden doorgesneden en de voormalige kolonie kwam op eigen benen te staan. Juridische banden laten zich doorsnijden, maar historische en culturele banden niet. Suriname en Nederland waren en zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden. Door hun gedeelde geschiedenis, door de culturele uitwisseling die nog steeds plaatsvindt en door de vele Surinamers die in Nederland zijn komen wonen.

Die nauwe banden voelen soms wat ongemakkelijk, bijvoorbeeld als het gaat om het slavernijverleden, de Surinaamse binnenlandse oorlog en de Nederlandse omgang met de democratisch gekozen regering van voormalig legerleider Desi Bouterse.

Opo Kondre bestaat uit een muzikale ‘revue’ van historische momenten – bekend en minder bekend – die voor de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland belangrijk zijn geweest en die op een interessante manier de verschillende perspectieven kunnen tonen. Zo vroeg Urban Myth aan Surinaamse auteurs om het Nederlandse perspectief te belichten en andersom, en spelen zwarte acteurs blanke personages en vice-versa.

Met o.a. Sylvana Simons

Opo Kondre is onderdeel van Lieve Stad,. Gebundeld in twee weken presenteren we een 10-tal producties die verhalen uit de stad vertellen, frisse perspectieven bieden en ontmoetingen met andere culturen zijn.

VOORBESCHOUWING
Een half uur voor aanvang van de voorstelling bent u welkom bij de voorbeschouwing. Het verhaal, de dansers, de ideeën van de makers, de ins & outs: wij vertellen u in vijftien minuten alles wat u moet weten om nog meer van de voorstelling te kunnen genieten. De voorbeschouwing wordt gegeven doorMitchell Esajas en Jessica de Abreu van The Black Archives. The Black Archives is een historisch archief waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. Op vertoon van uw kaartje voor Opo Kondre heeft u gratis toegang tot de expositie Zwart & Revolutionair van The Black Archives. 

Inloggen